Select Page

Nu har det fantastiska vision fonden-initiativet I was here intervjuat en Mindpark personlighet igen. Ingen mindre än Bodil Tegsell från Tegel Design! 

”Redan efter gymnasiet visste jag att jag ville jobba med design och rita kläder. Jag ringde till Malmö stadsteater flera gånger och fick till slut komma dit och praktisera. Där fick jag först jobba med målarkillarna som gjorde kulisser. Efter en månad blev jag anställd och stannade ett år. Eftersom jag ville utbilda mig till scenograf och kostymtecknare sa någon att jag borde söka mig till Tyskland, där de är bra på teknik. Aha. Ja då skrev jag till den tyska ambassaden i Stockholm och frågade vilka skolor som fanns. Så hamnade jag i München på von Parish kostyminstitut, ett kråkslott till skola som leddes av en originell kvinna på 65 år. Hon lärde oss allt om konst och kostymhistoria. Vi var 15 elever och hade 8 välkända lärare i scenografi, kroki, kostymteckning och bild. Jag glömmer aldrig det året. Det var i början på 1970-talet. Hennes moster var 84 år och sekreterare på skolan! Men intresset för design tog över så jag sökte till Deutsche Meisterschule für Mode i samma stad, gick där i tre år och utbildade mig till modegrafiker. Ett år efter skolan fick jag överraskande ett jobb i Mexiko! Jag såg en annons i Süddeutsche Zeitung, där man sökte europeiska modedesigners. Efter intervjun trodde jag aldrig att jag skulle få jobbet. Men vet du, jag fick det! Med en flygbiljett KLM retur i hand hade jag en månad på mig att förbereda flytten. Hem till Sverige, vidare tll Mexico. Modebranschen var spännande och det var dessutom intressant att bo i Mexico City. Men samtidigt upptäckte jag på min fritid andra slags plagg och förälskade mig i indianernas fantastiska klädesdräkter och textilier, deras mönster, färger, ja hela kulturen. Vad var europeiskt mode mot detta? (skratt) Så jag sade upp mig efter två år och reste ett helt år i Sydamerika och letade antika textilier i byarna i Anderna. När jag återvände till Sverige kom jag så småningom att jobba för en större reklambyrå. Till slut så startade jag eget. Jag började med att presentera mig för folk jag ville arbeta med, bl a Sofiero. Det ledde sedan till jobb även för Dunkers kulturhus, Fredriksdal, Helsingborgs symfoniorkester, Stadsbiblioteket, ja en hel del i Helsingborgs kommun. Mina uppdrag varierar – logotyper, företagsprofiler, affischer, foldrar, utställningskataloger, bokdesign, förpackningar – varje uppdrag är en ny utmaning. Jag strävar efter en idé i formspråket, rena former och färgkombinationer som ger en kul och positiv känsla.  Man kan nog säga att mina resor har inspirerat mig till det som blivit mitt formspråk.”