Select Page

Chiekh Sarr – proffs med livet som arena

Han har levt drömmen, att ha fotboll som yrke och spelat i Danmark, Frankrike och i Hammarby. Det är chauvinistiskt att uttrycka det så, men bland fansen på söder i Stockholm kommer laget först, före resten av världen. Bajen, bärs och …
– Känslan att stå i spelargången och springa in på Söderstadion med ljudet från 12 000 jublande på läktarna är speciell. Den sitter kvar.
Cheikhs proffsliv är över. Den sista storklubben var Landskrona BoIS, sen ett års nedvarvning i Höganäs.
– Jag har alltid varit inställd på att proffstiden ska ta slut. Och jag har aldrig gjort fotbollen till min identitet. Istället har jag pluggat och tänkt på vad jag ska göra sen när fotbollen inte längre är ett yrke.
Cheikh berättar om ensamheten när proffslivet ger stjärnglans. Om hur det är svårt att gå ut på stan utan att bli stoppad för samtal om spelet och de egna prestationerna.
– Det gör att man håller sig hemma.
Nu representerar han Bematrix, ett företag som utvecklar och säljer intelligenta modulsystem för utställningar och mässor. Företaget har huvudkontor i Belgien och representation i de flesta europeiska länder. Cheikhs CV innehåller flytande franska, engelska och danska liksom den mer svårfångade vinnarinstinkten. Värvningen till Bematrix för att sälja deras system och utveckla relationerna med kunderna är inte överraskande.
Fotbollen finns ändå kvar genom engagemanget som tränare för Landskronas U19-lag.
– Det är en fantastisk klubb med stolthet och traditioner.
Cheikhs inställning är att alltid ta ett steg fram, alltid stå i första linjen. När spelarna hade åsikter var det Cheikh som fick föra deras talan inför lagledningen.
– Kanske gjorde det att Landskrona kom tillbaka sen och erbjöd tränarjobbet för U19.
Att vara tränare i U19 handlar om att utveckla spelare. Och lära dem att fotboll inte är livet, bara en del av livet. Att vinna är roligt men inte viktigast. Att vara stjärna på U19-nivån och göra många mål inte har någon långsiktig betydelse.
– Ingen bryr sig om hur många mål du gör i U19. Det viktiga är att spelarna förstår sin roll och lagets spelidé.
Ungefär som Cheikh beskriver sin livsidé; att ha en identitet som familjefar, att utan problem kunna springa och leka med sin 2-åriga dotter utan att hämmas av gamla skador. Att se framåt och inte fastna i det som varit.
Men sen då, om tränarrollen och utvecklingsfilosofin i Landskronas U19-lag blir en framgång, vad blir nästa steg?
– Inga kommentarer.

Texten om Cheik är en del i en serie av personporträtt av medlemmarna på vårt co working space som skrivs av Anders Anderson, Epik. Bilden är en selfie tagen av Cheik själv.