Select Page

Lennart Gustafsson – mannen bakom gardinen

Han har ett soligt sinne men styr och ställer för att stänga ute sol och nyfikna blickar.
– Så många som 90 procent erkänner att när de är ute och promenerar tittar de gärna in genom fönstren de går förbi.
Med andra ord kan det vara svårt att vara privat hemma med nakna fönster och fri sikt. Det är lätt att det privata blir offentligt.
För vissa en lockelse. För det flesta ändå en skräck: att vara iakttagen av okända.
Efter 17 år som vd på Luxaflex som skräddarsyr gardiner vet Lennart Gustafsson vad han pratar om. Bland annat att:
– Den svenska modellen av rullgardinen uppfanns i Falköping.
Idag är rullgardinsfabriken med tjugo medarbetare en del av Luxaflex.
När Ikea levererar de enkla budgetlösningarna levererar Luxaflex de personliga lösningarna med fjärrmanövrerade gardiner.
Född och uppvuxen och fortfarande fast förankrad i Ängelholm tillhör han den uthålliga skaran av Rögle-supportrar.
– Det är krävande att vara supporter till det laget.
Själv konkurrerar han inte med atleterna men har medlemskort på Friskis och fungerar som reseledare med ansvar för logistiken när hans lagvigda springer maraton. Frun har personbästa på 3:50 med målet att pressa tiden ytterligare. Det konkurrerar ingen otränad med.
– Jag trivs med min roll och uppskattar resorna, och att slippa springa själv. Jag har sprungit en sträcka i Vasastafetten och jagades hela vägen av frågan; Varför?
Rollen som vd i ett företag med 200 medarbetare, med verksamhet i Sverige, Norge och Danmark och med ambitionen att inom överskådlig framtid fördubbla omsättning och arbetsstyrka ger inte mycket fritid.
– Men visst läser jag. Svenska deckare framför allt.
Författarna kommer från den svenska deckarkanonen med Leif GW, Stig Larsson som självklara inslag uppblandat med den norske författaren Jo Nesbø. På resorna mellan fabrikerna i Anderstorp och danska Århus ackompanjerar Pink Floyd. Gruppen som skapat ”The Dark Side of the Moon” där det är både mörkt och insynsskyddat utan gardiner.

Texten om Lennart är en del i en serie av personporträtt av medlemmarna på vårt coworking space som skrivs av Anders Anderson, Epik. Bilden är en selfie tagen av Lennart själv.