Select Page

Rickard Andersson – tangentbordsryttare

Rickards insteg i IT-världen var en Atari 800. Det var under hemdatorernas pionjärtid. Atari 800 var mer en spelkonsol än en dator. Flinka fingrar kunde programmera in receptsamlingar och telefonlistor med Basic.
– I gymnasiet var inte IT mitt intresse. Planen var att bli rockstjärna.
Bandet ”Pyle’s Gold” som till slut blev ”Telescope” – Rickard spelade keyboard – hade en del framgångar och spelade bland annat tillsammans med ”The Sounds”. Och var förband till Bob Hund, Kent och Weeping Willows och hade dessutom förlagskontrakt med EMI. Musiken var pop-rock med brittiska influenser. Trots hårt arbete kom inte genombrottet.
– Vi repade nästan varje kväll.
Och det var i replokalen Rickard träffade sin fru – för tjugo år sen. De första nio åren bodde de i en etta.
– Inget var direkt svårt med det. Inga konflikter.
När satsningen på musiken blivit en återvändsgränd satsade Rickard på programmering. Utbildade sig på Campus Helsingborg och stannade kvar i fem år som anställd. Sen lockade det privata näringslivet.
Via olika bemanningsföretag är han nu ”solution architect” i ett stort E-handelsprojekt hos Ikea.
– Projektet bemannas med ett hundratal konsulter. I min grupp kommer de från Nya Zeeland, Egypten, England, Tyskland och Turkiet.
Att beskriva det som ett mötesintensivt arbete är ett understatement.
Utvecklare som skapar kod kan lätt upplevas som avskärmade från verkligheten. Helt uppslukade i sin egen värld, skickliga men närapå asociala. Den gruppen tillhör inte Rickard. Istället extrovert och empatisk enligt den färgglada DISC-analysen.
– Då hamnar man i rollen som projektledare eller ”solution architect”.
Lösningarna ska i första hand leverera funktion. De behöver inte vara förberedda för eventuella uppdateringar eller lika eventuella behov av att integreras med andra system. Rickard markerar att den här uppfattningen är kontroversiell. I branschen är normen att förbereda koden för framtiden.
– Det extra arbete som krävs för att ta höjd för eventuella behov är mer en konspiration från konsultbolagen. De vill sälja fler timmar.
Men den pragmatiska inställningen är det inte förvånande när Rickard berättar om sin favoritsyssla:
– Att luta sig tillbaka och felsöka i koden.
Som i Matrix – att oskadliggöra agent Smith.
– Well, well, well Mr. Andersson …

Texten om Rickard är en del i en serie av personporträtt av medlemmarna på vårt coworking space som skrivs av Anders Anderson, Epik. Bilden är en selfie tagen av Rickard själv på hans arbetsplats på Mindpark.