Select Page

Göran Tollstam – ängel med god smak

Göran är sextitalist med barnsbenen i moderniteten som den kom till uttryck i den hastigt framväxande villastaden Rydebäck. Vi snabbspolar genom CV:t; student på Olympiaskolan, juridikstudier i Lund, tingsmeriterad vid rätten i Köping, ett par år i London med fördjupning i affärsjuridik och språket, anställd på advokatkontor i huvudstaden.
– Min dräng har också en dräng, är Görans korta beskrivning av advokatkontorens hierarkiska och konservativa struktur. På 1990-talet dök det upp något nytt – internet. Samtidigt föddes också ett nytt fackområde – internetjuridik. Och ett nytt sätt att närma sig klienterna.
– Vi erbjuder kunskap och delaktighet på samma sätt som riskkapitalister erbjuder pengar. Vår insats är en liten del pengar, men framför allt satsar vi tid. Affärsmodellen kräver psykisk styrka. Start av nya företag betyder mycket arbete, mycket pengar ut och inga pengar in. Går det bra är det fortfarande mycket arbete och pengar tillbaka.
– Jag vill ha en annan tillvaro än på traditionella advokatkontor och få arbeta med unga duktiga entreprenörer, ha roligt och helt enkelt vara delaktig.
Elskling är ett av Görans första kärleksbarn, och på sitt sätt fortfarande ögonstenen, även om det nu var många år sedan han var aktiv i bolaget utöver styrelsearbetet. Tjänsten har växt sakta men säkert och gjort nytta genom att pressa priset för hushålls-el såväl som för storförbrukare, och tillhanda numera också en motsvarande tjänst inom försäkringsområdet genom ”jämförsäkring”. ”Raketskeppet” – succé-berättelsen – i Görans värld är ändå Truecaller – appen som ”alla” har för att blockera försäljare som använder mobilen för att berika sig på innehållet i din plånbok.
– Jag fick se en prototyp på en julfest för åtta år sen. Potentialen var självklar. Appen utvecklades för Sverige och Norge. Men när statistiken snart visade att Truecaller hade en miljon användare i Indien, utan att någon ur teamet ens varit där, Göran Tollstam – B & T Juridik AB uppenbarades en internationell marknad. Riskkapital strömmade in, till idag flera hundra miljoner. Främst i US-dollar.
– Plötsligt började det landa privatjet på Bromma med folk som skulle på våra styrelsemöten.
Idag har Truecaller fler än 100 medarbetare och över 300 miljoner användare. Hälften av dem i Indien.
För att inte helt förlora sig i juridiken, affärsmöjligheter och riskkapital går Göran en gestaltutbildning inriktad på organisation.
– Just nu har jag gjort en paus för att utbilda mig till sommelier. För Göran är god smak kombinerat med lust och glädje lika viktigt som ära och framgång. Han lägger därför också alltmer tid på ett annat projekt som ligger honom varmt om hjärtat. Och som håller på att mogna i takt med frukten de räddar, dryckestillverkaren ”Rescued” med bas i Helsingborg och sina rötter i Mindpark. Paradoxen med Göran och teamet i B&T Juridik AB är att du inte hittar dem på internet. Hemsida saknas.

Göran är den tredje i en serie av personporträtt av medlemmarna på vårt coworking space som skrivs av Anders Anderson, Epik. Bilden är en selfie tagen av Göran själv.