Select Page

OBS! Detta är ett inlägg från innan SHIP bytte namn till Mindpark.

Vi på SHIP älskar entreprenörskap och kreativitet. Och vi tycker om att ge personer möjligheter att utvecklas. Detta, ihop med att vi på sommaren har en lägre aktivitet, gör att vi vill erbjuda en, minst sagt, annorlunda möjlighet.

Vi erbjuder att man kan få tillgång till vårt kafé, och där utveckla och testa egna koncept och tankar, under upp till 2 månaders tid. Den som väljer att göra detta kan, på mer eller mindre nolltid, sätta igång sitt egna sommarcafé – med stöd från oss men frihet att agera själv.

En lite udda möjlighet
Detta är en möjlighet för en eller flera personer som vill testa på något nytt – testa sina gränser, prova att stå för en hel verksamhet och prova på management och ansvarsroller. Det kan vara både unga personer som nyss tagit studenten, studenter som vill utmana sig själv eller äldre personer som vill prova på något nytt.

Vår kaféverksamhet passar bra för detta, då det är ett enklare kafé variant, som har allt man behöver i kaffeväg men som inte har ett komplett kök. Detta gör att det faktiskt går att driva av en ensam person, likväl som av några stycken, men det behöver ingen separat kökskunskap – utan man kan fokusera på enklare tillbehör till kaffet.

Lokaler med möjligheter
Omgivningen, med SHIPs kreativa lokaler och många sittmöjligheter, bjuder även in för att göra mer saker – allt från att bjuda in konstutställningar till anordna workshops i stickning. Detta gör att det är möjligt att göra så mycket mer än “bara” ett kafé.

Då vi tror att detta är en möjlighet för personer som inte har gjort detta tidigare, kommer vi erbjuda att vägleda personen eller personer som har intresse i detta. Detta gäller både i cafe och barista kunskaper (om denna kunskap inte redan finns), men även i regelverk och lagstiftning av livsmedelshantering – det är viktigt att allt går rätt till.

Kunderna hos oss under sommaren är främst personer som arbetar i närheten, samt deltagare på de sommarkurser som vi har. Det är en blandat skara, som lämpar sig för ett utbud där man har öppet under dagarna, med lunchalternativ och kaffe som huvudfokus.

Varför gör vi detta?
För oss är detta både ett sätt att utmana oss själva – göra något nytt – och ett sätt att dra nytta av möjigheter vi själva inte kan ta till vara på. Våra dagliga rutiner för caféet är för en mycket större skala än vad det är under sommaren, och vi hinner inte med att göra om kaféverksamheten så pass mycket som det hade behövts, för att det ska vara lönsamt för oss att ha öppet under sommaren. Så vi har, tidigare år, alltid stängt kaféet på sommaren – vilket alltid har kännts synd, men varit det ekonomiskt rätta beslutet att göra.

Hur skulle det gå till?
Intressenter skulle göra detta i sitt egna bolag. Vi är dock gärna behjälplig med vägledning kring det – att starta och etablera företag är nästan en vardagssak för oss på SHIP. Men effekten skulle bli att intressenten skulle göra detta i egen regi – eller om flera tillsammans ihop i en samlad regi. På så sätt finns även möjligheter att göra vinst på sätt som inte finns om det skulle vara en anställning.

Låter detta som något du eller någon du känner skulle vara intresserad av att prova? Kontakta oss.