Starta företag

Looking for info in English? Check out this page!

Funderar du på att starta företag? Kul!

Välkommen till vår sida som samlar information kring hur du startar företag och var du kan hitta information och resurser. Här har vi samlat saker för dig som funderar på att dra igång din enga firma eller projekt, och vill veta mer samt hitta inspiration.

Mindpark är en samling av många olika företag och personer, som drivit både små och stora verksamheter, inom nästan alla branscher du kan tänka dig. Här har vi samlat olika insikter och tips kring företagande, baserad på allt det som hänt på Mindpark under dessa år.

Hur startar jag ett företag?

Tillväxtverket har information och tjänster för dig som ska starta företag. På verksamt.se samlar de service och information från flera myndigheter på samma plats. Allt för att göra det enklare att starta och driva företag.

Skatt, arbetsgivaravgift, bolagsform och andra saker att ha koll på om du vill starta företag. Här hittar du en kompakt och to-the-point föreläsning på svenska om det, från en av våra grundare, Karsten Deppert.

Det görs även öppna informationsträffar från Skatteverket, på många olika delar. Dessa kan vara mycket bra att kolla in, speciellt om det är visa saker du vill veta mer om! informationsträffar görs även på olika platser ibland, ett bra tillfälle för att fråga personer från Skatteverket om du har frågor kring något.

Affärsrådgivning och coaching

Behöver du tips och råd kring att konkretisera din affärsidé, så rekommendera vi att prata med Nyföretagarcentrum. De har bra rådgivning av personer som själva driver eller har drivit företag. Rådgivning hos dem är kostnadsfritt.

Nyföretagacentrum finns runt om i landet, och har bland annat också ett kontor i Helsingborg på Mindpark.

Är du student, kan du vända dig till VentureLab (Lunds Universitet) eller Drivhuset (Malmö Universitet) för kostnadsfri rådgivning.

Det finns även andra mer lokala aktörer, så som stiftelsen Nyföretagarcenter Syd, som är aktiv i delar av Skåne.

Nätverk för dig som vill starta företag

Det finns en rad olika nätverk i Skåne om du ska dra igång ditt företag. Digitalt kan vi rekommendera följande, som är facebook grupper för företagande:

Utöver det finns det träffar så som StartupDojo som görs på Goto10 på Mindpark i Malmö. Dessa är väldigt bra att besöka om du vill träffa andra som startar företag, och få tankar och svar på frågor och utmaningar.

Tips och tricks kring att driva företag

Vill du ha tips och tricks från olika företagare, så rekommenderar vi denna serie som gjordes under 2019 på uppdrag av RISE: starta en startup. Även om serien heter att starta en startup, har det fokus kring att starta företag generellt, med massa bra tips.

Hela serien är intervjuer med många olika företagare och experter, som ger konkreta tips kring visa delar. Det rör allt från att affärsutveckla ihop med kunder och konkurrenter, när man inte är överens till att gå i konkurs.

Vår grundare Karsten Deppert har även gjort flera seminarier kring företagande. Här är ett där han går igenom skatter och perspektiv kring vilket bolagstyp som är bra att välja:

Letar du efter information kring starta en e-handel?

Vår syster-site, E-commerce Park of Sweden, har allt du behöver veta kring starta en e-handel! Bland annat följande:

DIGITALA KURSER INOM E-HANDEL: Över 100 bolag har gått kurserna. Se alla kurser

LAGERYTA OCH OUTSOURCING : E-commerce Park och dess del, E3PL Logistics, en tredjepartslogistik leverantör som riktar sig till små och medelstora ehandlare. E3PL tar hand om allt runt lagerhanteringen så du kan göra annat för att få bolaget att växa.

SVERGIES ENDA E-HANDELSINKUBATOR i E-commerce Park : e-handelsinkubatorn får företag och webbutiker att växa snabbare. Ansök idag till e-handelsinkubatorn.

Vad är inkubator eller accelerator?

Ibland hör man om inkubatorer eller acceleratorer, om man ska starta företag. Dessa kan vara relevanta för dig, men det beror lite på.

En inkubator kan vara bra för dig om du vill starta en affärsidé som är skalbar och ska vara mer än en konsultverksamhet

En accelerator är relevant för dig om du redan är igång, men vill skala din affärsidé mer och större, både nationellt och internationellt.

I Skåne finns det en rad olika sådana. I Malmö finns Fast Track Malmö, och Drivhuset (Drivhuset är för studenter endat). i Lund Smile Incubator (inriktning healthtech), VentureLab (för studenter vid Lund Universitet) och i Helsingborg finns E-commerce inkubatorn samt Programmet (tidigare Think Accelerator).

Hur fungerar det med investerare?

FINANSIERING OCH FÖRETAG: Som företagare kan du söka finansiellt stöd från din region eller från Tillväxtverket för bland annat investeringar, transporter och konsultkostnader. Företag har också möjlighet att söka lån och riskkapital från olika aktörer. Om du har en traditionell verksamhet kan det vara värt att prata med Connect, men annars är det att prata med affärsänglar direkt som är bästa sättet.

Vill du veta hur det fungerar med investeringar i Startups i Norden, så rekommenderar vi denna artikel med mycket insikter:

sv_SESwedish