I samarbete med Naturskyddsföreningen Helsingborg arrangerar vi ett panelsamtal där vi bjudit in Öresundskraft och forskare inom energiteknik för att skapa förståelse kring vad CCS (Carbone Capture Storage) innebär i praktiken.
Ämnet är högst aktuellt då Öresundskrafts styrelse nyligen har godkänt planerna på en anläggning för koldioxidinfångning vid Filbornaverket, så kallad CCS. Målet är en färdig anläggning på plats 2027. För den som inte känner till vad Filbornaverket är, så är det där vårt restavfall eldas och blir till el och fjärrvärme. Vid förbränningen bildas rökgaser som innehåller koldioxid och som sedan leds ut i atmosfären.
Med den nya CCS-anläggningen är tanken att Öresundskraft ska minska dessa utsläpp genom att koldioxid avskiljs från rökgasen för att sedan lagras i till exempel gamla oljekällor. Delar av koldioxiden kan säljas vidare för att bli ett hållbart drivmedel i flyg- och rederibranschen. Och genom att fånga in biogen koldioxid skapas negativa utsläpp. De kan användas av dem som inte på egen hand kan bli av med alla sina utsläpp.
Öresundskrafts mål är att avskilja 90 procent av all denna koldioxid, drygt 200 000 ton per år.
Nu bjuder vi in till en kväll för att lära oss mer om detta komplexa och viktiga ämne. Vad innebär det i praktiken? Vad finns det för för- och nackdelar? Och vad säger forskningen?
Medverkande:
Soraya Axelsson, kommersiell direktör CCS på Öresundskraft.
Filip Johnsson, professor i energiteknik vid Chalmers tekniska högskola.
Göran Karlström, representant från Naturskyddsföreningen Helsingborg.
Rebecca Arfwedson, representant från Helsingborgarnas Klimatavtal.